Hartaus: Aurinko paistaa myös pahoille

12.7.2018 08.30

Kaikki maapallon energia on peräisin auringosta. Näin meille kerrotaan jo yläasteen oppikirjoissa. Aurinko kasvattaa kasvit, saa aikaan tuulet ja veden kierron maapallolla. Myös maaperässä olevat fossiiliset energiamuodot - mm. öljy - ovat peräisin joskus muinoin auringosta kasveihin varastoituneesta energiasta. Aurinko on 150 miljoonan kilometrin päässä oleva valtava ydinvoimala, joka on ollut siellä jo noin 5 miljardia vuotta ja on siellä tieteen mukaan vielä toisen mokoman. Voimme olla varmoja, että saamme siitä energiaa tulevaisuudessa.

Etelän maissa matkustaneet ovat huomanneet, että monet hedelmät ja vihannekset ovat siellä jotenkin makeamman makuisia kuin meille Suomeen tuodut laivan ruumassa kypsyneet hedelmät. Meillä sanottiin mansikkasadon olevan makeamman makuinen lämpimän ja aurinkoisen alkukesän vuoksi. Aurinko antaa meille monenlaista hyvää. Joissakin muinaisissa uskonnoissa on aurinkoa jopa palvottu jumalana.

Kristittyinä emme pidä aurinkoa Jumalanamme mutta auringon ominaisuuksia verrataan joskus Jumalan ominaisuuksiin. Virressä lauletaan armon auringosta. Jeesus sanoi vuorisaarnassaan, että Jumala "antaa aurinkonsa nousta niin hyville kuin pahoille" (Matt 5:45). Tämän hän sanoo motiivina rakastamaan myös vihamiehiämme. Siinäpä on meille jokaiselle haastetta kerrakseen. Miten jaksaa rakastaa vihollista, kun ystävienkin rakastaminen on joskus vaikeaa?

Jeesus antaa meille todella korkeat eettiset ihanteet mutta näiden sanojen perimmäinen tarkoitus on osoittaa, että me emme yksinkertaisesti pysty sellaiseen rakkauteen, joka tekisi maailmasta paremman paikan kaikille. Tämän huomatessamme me tarvitsemmekin juuri sitä Jumalan rakkautta ja anteeksiantamusta, josta Jeesus puhuu. Jumala antaa armon aurinkonsa nousta myös minulle, joka en ole niin rakastava, kuin haluaisin olla.

Viime sunnuntain aiheena kirkossa oli "Rakkauden laki". Se kiteytyy sanoihin: "Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille." Saman tapaisia ohjeita on muissakin uskonnoissa kuin kristinuskossa. Kristillinen usko ei kuitenkaan ole pelkkää etiikkaa ja elämänohjeita. Kristillisen uskon perimmäinen sanoma on lupaus Jumalan anteeksiantamuksesta - siitä, että saamme Jumalan armon ja rakkauden, vaikka emme itse pysty olemaan sellaisia, kuin Jumala tahtoisi. Tämä on ainutlaatuista kristillisessä uskossa.

Jumalan rakkaus - anteeksiantamus Jeesuksen tähden - on kristitylle se suuri ydinvoimala, armon aurinko, joka vapauttaa syyllisyydestä rakastamaan toisiamme. Tämä voimala on ollut olemassa pidempään kuin aurinko ja se on varma energianlähde. Se pysyy ikuisesti ja riittää turvaamaan energiantarpeemme ikuisuuteen asti.

Pertti Hannus, vs. seurakuntapastori