Hartaus: EKAA KERTAA LOHJAN VIVAMOSSA JA 77 KERTAA

1.8.2019 08.30

Silloin Pietari tuli Jeesuksen luo ja sanoi: "Herra, jos veljeni yhä uudestaan tekee väärin minua kohtaan, niin kuinka monta kertaa minun on annettava hänelle anteeksi? Peräti seitsemän kertaako?"

"Ei seitsemän, vaan seitsemänkymmentäseitsemän kertaa", vastasi Jeesus.

Matteus 18: 21-22

Ylläolevan raamatunkohdan mukaan Anna-Mari Kaskinen oli rakentanut Lohjan Vivamon raamattukylän teatteriesityksen käsikirjoituksen. Näytelmä oli toteutettu oivallisesti vaelluksena, jossa yleisö siirtyi neljän eri näyttämön välillä kulkien tarinan mukana. Itse entisenä kesäteatterin puoliammattilaisena pidin juurikin tästä toteuttamistavasta, jossa  yleisö oli tavallaan yksi elementti kulkien oppaan johdolla läpi tarinan. Esitys oli tämän kesän ensimmäinen, muttei se juurikaan näkynyt rutiineissa tai näyttelijöissä. Näytelmää toteutetaan vaihtelevilla kokoonpanoilla, joten näimme Kokemäen seurakunnan porukan kanssa tällä kertaa  juuri tämän tietyn version. Herramme oli suosiollinen sään suhteen, koska muuten kovin sateinen päivä kirkastui juurikin esityksen ajaksi. Tarinassa mentiin anteeksiantamisteemaa kolmen eri sukupolven välityksellä ja kaikki huipentui ylös mäelle Hiljaisenniemen kärkeen sijaitsevalle Pyhän Birgitan kappelille. Itse näytelmää en ala sen enempää purkamaan, mutta suosittelen lämpimästi menemään katsomaan tämän tai jonkin muun tuotannon Vivamossa.

Itselleni käynti raamattukylässä oli ihka ensimmäinen. Itse paikasta olen kyllä kuullut paljon kertomuksia vuosien aikana. Idyllinen maalaismaisema vanhoine rakennuksineen Lohjanjärven rannalla ja mahtavan luonnon keskellä oli jo elämys itsessään. Alue on toiminut vuosikymmenien ajan maatilana. Vivamosta löytyy monenlaista nähtävää ja ruokaa sekä kaikenlaista ostettavaa löytyy, jopa kirpputori on. Alueella oli nytkin käynnissä ainakin yksi rippikoulu, joita raamattukylässä järjestetään ympäri vuoden, parhaimmillaan joka viikko. Kylästä löytyi raamatullisesti niin aaseja kuin lampaita.

Vivamon raamattukylä toimii lähes yksistään lahjoitusten varassa, mitään valtion- tai kirkontukia ei tule. Henkilökunta toivoo että mahdollisimman moni ryhtyisi kylän kummiksi pienellä lahjoituksella.

Siunattua kesänjatkoa kaikille,

vs. kanttori Juha Junnila