Uutislistaukseen

Hartaus: Levollista Juhannusta

23.6.2022 08.30

Mitä sinulle tulee ensimmäisenä mieleen sanasta juhannus? Kenties mieleesi pomppaa jokin seuraavista sanoista: grillaus, yhdessäolo, ilo, lepo, juhla, luonto, kauneus, mökki tai Johannes Kastaja? Jos olen rehellinen, minulle mieleen nousee ensimmäisenä seuraavat sanat: yhdessäolo, grillaus, hyvä ruoka ja lepo.

Täytyykin näin kahden pienen lapsen isänä tarttua tarkemmin tuohon sanaan lepo. Nimittäin välillä tuntuu, että elämä on niin hektistä ja täynnä kaikenlaista (työtä, kotiaskareita, lasten kuskaaminen hoitoon ja sieltä takaisin kotiin, harrastukset, sukulointi yms.), että tuntuu ettei ehdi kunnolla levätä ja rentoutua. Elämä saattaa usein olla melko kiireistä ja hektistä.

Monelle juhannus saattaa merkitä lomien alkamista, kuten tällä kertaa myös allekirjoittaneelle. Lepo onkin tärkeää ja tekee meille monesti ihmeitä. Lepohetket tarjoavat myös oivan mahdollisuuden pysähtyä miettimään sitä, mikä elämässä on tärkeää ja olennaista.

Kesäkuun alussa sain olla mukana rippileirillä. Tuo viikko oli kaiken kaikkiaan oikein onnistunut, vaikka normaalista arjesta poiketen tarvitsin sen jälkeen muutamana päivänä kunnon päikkärit. Viikon aikana saimme yhdessä nuorten kanssa hiljentyä miettimään elämän suuria kysymyksiä. Vastauksia etsimme erityisesti Raamatusta.

Raamatussa törmäämmekin henkilöön nimeltä Johannes Kastaja. Myös hän kutsui ihmisiä miettimään sitä, mikä elämässä todella on tärkeintä. Hänen ensisijainen tehtävä oli raivata tietä Jeesukselle ohjata ihmisiä seuraamaan Häntä.

Raamattu maalaa selkeän kuvan siitä, että Jeesuksen luota voimme löytää todellisen ilon, rauhan ja levon. Monesti ajattelemme, että meidän täytyy tehdä ja ansaita asioita. Ajattelemme, että meidän tulee olla tarpeeksi hyviä. Kristinuskon sanoma on päinvastainen; meidän ei tarvitse, emmekä me pysty ansaitsemaan Jumalan rakkautta, vaan saamme ottaa sen lahjana vastaan. Ja tuolla Jumalan lahjoittamalla rakkaudella voimme olla rakastamassa toisia ja itseämme.

Levollista juhannusta kaikille!

Taneli Ukkonen
nuorisotyönohjaaja