Uutislistaukseen

Hartaus: Elämän kilpakenttien Bolt vai epäonnistuja?

Tulevan pyhän aiheena on itsensä tutkiminen. Mieluummin tutkimme ja hutkimme toisia. Etenkin mediassa ja somessa moni asettaa itsensä toisten yläpuolelle, jopa tuomarin asemaan.

Tulevan pyhän evankeliumissa kerrotaan fariseuksesta ja publikaanista temppelissä (Luukas 18:9-14). Fariseus oli uskonnon ammattilainen, joka teki Usain Boltin eleet Jumalan ja ihmisten edessä: Minä olen paras, komein ja virheetön!

Publikaani tunsi vajavuutensa ja oli elämän kilpakenttien vihoviimeinen. Hän ei tohtinut nostaa katsettaan ylös, vaan löi hiljaa rintaansa ja pyysi: Jumala, ole minulle syntiselle armollinen, sovita minut!

Urheilun kilpakentillä paras saa voittopalkinnon. Neljäs sija on haastava. Viimeisenä ei ole mukava olla. Jumalan silmissä on toisin. Ihmisarvoa ei mitata suorituksilla. Jokainen on Jumalan luoma. Jokainen on itsekäs ja kuolevainen. Jokaiselle tarjotaan armoa ja uutta, jopa iankaikkista elämää.

Fariseus ei tätä ymmärtänyt. Publikaani, halveksittu veronkantaja tiesi, mitä ihminen todella on. Hän ymmärsi Jumalan pyhyyden ja armon.

Fariseus sai ajallista mainetta, mutta menetti tärkeimmän. Publikaani nöyrtyi, tunnusti tosiasiat ja pyysi armahdusta. Hän lähti vanhurskautettuna temppelistä.

Meitä kutsutaan rehelliseen itsetutkiskeluun. Ylpeät alennetaan, alhaiset ylennetään. Miten on laitamme? Mikä on suhteemme Jumalaan, lähimmäiseen, itseemme ja luomakuntaan? Mitä tavoittelemme? Mikä on tärkeää?

Jumala rakastaa ja kutsuu yhteyteensä. Hän antaa kaiken tarvittavan, ajallisen ja ikuisen. Hänessä on turvamme ja arvomme. Keskellä kriisejä on sittenkin elämää, rakkautta, iloa ja toivoa. Jumalaan kannattaa turvautua kaikessa.

Pyhä Jumala, ole minulle syntiselle armollinen, sovita minut! Tule sydämeeni Herraksi ja Vapahtajaksi. Johdata ja anna rohkeutta elää hyvän tahtosi mukaan! Aamen.

Kimmo Malinen
kappalainen

25.8.2022 08.30