Uutislistaukseen

Hartaus: Kiitollisuutta joutuu opettelemaan

Rakas Jumala, anna minulle lottovoitto! On varsin tavallista, että toivomme saavamme jotain lisää elämäämme. Tämä toive voi liittyä omaisuuteen, ihmissuhteisiin tai menestykseen. Saatamme toivoa jotain niin kovasti, että pyydämme sitä uudestaan ja uudestaan rukouksissammekin. Yleensä emme saa sitä, mitä toivomme, ainakaan haluamassamme muodossa. Joko toivomuksemme ei ole meille lopultakaan hyväksi, tai sitten Jumalalla on jotain paljon parempaa meidän varallemme. Uskoamme hyvään Jumalaan koetellaan näissä tilanteissa. Haluamme syyttää Luojaa tilanteestamme. Ei hän kuunnellut, eikä vastannut.

Mikähän mahtaisi olla tilanne, jos saisimme ylhäältä kaiken vain pienellä pyynnöllä? Jumalasta tulisi meille toivomusautomaatti, joka auliisti toteuttaisi kaikki oikkumme. Ihminen olisi herra ja Jumala juoksupoika, jolle antaisimme lantin silloin tällöin. Olisimmeko alati kiitollisia siitäkään asiain tilasta? Meillehän kuuluukin tulla kaikki kuin presidentille illallinen.

Kiitollisuus ei ole vallitseva olotila yhteiskunnassamme, jossa mainonta, vertailu ja kilpailu luovat jatkuvasti uusia kiittämättömyyden aiheita. Meillä on yleisesti ottaen kaikki hyvin, mutta tuijotamme vain sitä, mitä emme ole vielä saaneet.

Kristillinen ihmiskuva perustuu Jumalan luomistyöhön. Olemme sen perusteella riittäviä, täydellisiä omina itsenämme. Olemme jatkuvan huolenpidon alla ja elämämme kulkee Taivaallisen isän tarkoittamalla tavalla. Elämällämme on myös päämäärä, ikuinen elämä. Näin ollen meillä ei ole tarvetta tuhlata lyhyttä maanpäällistä elämäämme evoluution mukaisessa selviytymistaistelussa toisiamme vastaan, vaan saamme yhdessä elää Jumalan johdatukseen luottaen. Lähimmäinen on suuri ihme, sinä ja minä, ja tätä saamme yhdessä ihastella.

Olisi hyvä tehdä silloin tällöin listaa kiitollisuuden aiheistaan, nähdäkseen kuinka paljon meillä niitä on. Kaikkein suurin kiitollisuuden aihe on Jumalan armo. Voimme saada syntimme anteeksi Jeesuksen sovitustyön vuoksi. Siitä ei voi kyllin kiittää.

Henri Tuominiemi
kanttori

15.9.2022 08.30