Hartaus: Opeta meille, miten lyhyt on aikamme

14.11.2019 08.30

Lokakuun lopussa tuli kuluneeksi 34 vuotta siitä, kun muutin perheeni kanssa Kokemäelle. Aloitin työni kappalaisen virassa marraskuun alussa 1985.  Näin jäljestäpäin tuntuu siltä, että aika on kulunut nopeasti. Ensi sunnuntain Psalmi muistuttaa meitä, että ihminen elää täällä ajassa vain hetken. Psalminkirjoittajan sanoin vuodet ”kiitävät ohitse ja me lennämme pois”. Psalmin 90 mukaan ihminen on Jumalan edessä maan tomu, mitätön, häviävä ja tuomion alainen.

” Me katoamme kuin uni aamun tullen, kuin ruoho, joka hetken kukoistaa.”  Katoavaisuus on seurausta synnistä, ihmisen syyllisyyden tulos.

Psalmi puhuu Jumalan ikuisuudesta ja ihmisen kuolevaisuudesta.  Jumala on iankaikkinen. Hänellä ei ole alkua, ei syntymäpäivää eikä kuolinpäivää. Ihminen sen sijaan on tuleva maaksi jälleen. Psalmin kirjoittaja lausuu: Jumala, ajasta aikaan sinä olet. Sinä annat ihmisten tulla maaksi jälleen ja sanot: "Palatkaa tomuun, Aadamin lapset”.  Hautaan siunattaessa pappi sanoo: ” Maasta sinä olet tullut, maaksi sinun pitää jälleen tulla.”

Saarnaajan kirjassa ovat sanat: ” Tomu palaa maahan, josta se on tullutkin, ja henki palaa Jumalan luo, joka on sen antanut. ” (Saarn. 12:7) Jumala loi meidät iankaikkisuusolennoiksi. Syntiin lankeemuksen seurauksena synnin palkkana tuli ihmisen osaksi kuolema.

Ylösnousemuksen ja iankaikkisen elämän toivo luo valoaan kaiken katoavaisuuden keskellä. Pappi jatkaa: ” Jeesus Kristus Vapahtajamme herättää sinut viimeisenä päivänä.” Vapahtajamme Jeesus Kristus on ristinkuolemallaan sovittanut syntimme, ja nousemalla ylös kuolleista hän kukisti kuoleman mahdin. ” Jumalan armolahja on iankaikkinen elämä Kristuksessa Jeesuksessa, meidän Herrassamme” (Room.6:23). Kun me uskomme Kristuksen seurakunnasta julistetussa evankeliumissa syntimme anteeksi, saamme olla turvallisella mielellä.  Usko syntien anteeksiantamukseen Jeesuksen nimessä ja veressä vapauttaa tuomion alta ja siirtää uskojan Jumalan valtakuntaan.

Kirkkovuoden viimeistä edellinen sunnuntai kehottaa valvomaan uskossa. ”Herra, sinä olet meidän turvamme polvesta polveen. … Opeta meille, miten lyhyt on aikamme, että saisimme viisaan sydämen.”

Veikko Ruusuvuori, kappalainen