Hartaus: Hyvän ja pahan tiedon puu

26.3.2020 08.30

Viime sunnuntai oli Marian ilmestyspäivä. Erikoinen pyhä keskellä kevättä ja pääsiäistä vasten. Marian päivää vietetään yhdeksän kuukautta ennen joulua. Sen tematiikka liittyykin vahvemmin jouluun kuin lähestyvään pääsiäisjuhlaan.

Marian ilmestyspäivän Raamatunteksti johdattelee kuitenkin ihan toisaalle. Siinä keskeisenä elementtinä on Hyvän ja Pahan tiedon puu Eedenissä. Kirkkovuoden ajankohtaan liittyvä teksti on osa Raamatun luomiskertomusta.

Jumala kieltää ihmistä syömästä puun hedelmiä, koska silloin hän saisi tiedon hyvästä ja pahasta. Käärme, jonka on tulkittu edustavan persoonallista pahaa, viettelee Aadamin ja Eevan syömään hedelmän ja kun rike paljastuu, heidät karkotetaan pois Eedenistä.

Ikiaikaisen myytin symboliikka on vahvaa. Myytin kielellä se värisyttää niitä kysymyksiä, joita nyt on. Samalla se määrittää tiedon. Tai ehkä se määrittää vallan. Tieto on valtaa. Jospa Jumala oli hieman huolissaan, mitä valta teettää niille, jotka valtaa eivät osaa käyttää tai käyttävät sitä väärin.

Minulle tämä kertomus edustaa ihmisen kykyä päättelyyn ja ongelmaratkaisuun. Järkeilyä ja rationaalisuutta. Tieto on kaikkea. Se on hyvää ja se on pahaa. Tiedonhallinta johtaa vastuuseen. Ihminen kantaa vastuuta siitä, mitä ihminen tiedollaan tekee tai on tekemättä.

Siksi tietoon liittyy myös luottamus ja luotettavuus. Minkälaiseksi maailma tulee kun luottamus särkyy? Kun tietoa pitää suodattaa ja erottaa tai kysyä: onko tämä totta? Sanoiko Jumala tosiaan niin?

Hannu Tomperi, kirkkoherra