Uutislistaukseen

Hartaus: Syksyä luonnossa - syksyä ihmissuhteissa?

1.10.2020 08.30

Syksy on nyt kauniissa vaiheessa. Ruska on kirjonut puiden lehdet erivärisiksi. Monen lajit ovat vasta aloittaneet lehtivihreän siirtämisen lehdistä runkoon ja juuristoon, toiset ovat jo pudottaneet merkittävän osan lehdistään. Kesä on ohi ja on talveen varautumisen aika.

Ihmisen elämä kulkee samaa rataa muun luomakunnan kanssa. On kevät, lapsuuden ja nuoruuden aika, kesä, jolloin elämme voimakkainta elämämme aikaa ja syksy, jolloin alkavat elämän viimeiset vaiheet, ja siitä siirrymmekin nukkumaan talviunta ajan rajan tuolle puolen. Vaahteranlehden lailla lakastumme ja katoamme tästä todellisuudesta.

Mikä on ihmisen elämän arvo? Suomalaisen miehen kehon eri osasten yhteenlaskettu arvo on laskettu 13 euroksi. Henkemme asuu materiaalisesti vaatimattomassa ja kuolevassa savimajassa, joka kuitenkin kykenee paljoon, ja on uskomaton Luojan taidonnäyte. Meissä on myös kuolematon sielu, johon Jumala on puhaltanut oman elävän henkensä. Ihminen on ikuisuusolento.

Hyinen kylmän henki tappaa elämää. Mikä tuo syksyn ja kylmän viiman ihmisten välisiin suhteisiin? Eikö paljolti yhteiskunnassamme rehottava tapa käyttää kieltä lähimmäisen vahingoksi? Vertailu, kadehtiminen, vahingonilo, pahansuopuus ja usein silkka ymmärtämättömyys rikkovat ihmissuhteita.

Jeesus opetti viidennen käskyn yhteydessä, kuinka paha sana lähimmäistä kohtaan on tappamista. Siinä pahoinpidellään ihmisen henkistä koskemattomuutta, tapetaan luottamus ja ystävyys. Tilalle astuvat epäluottamus ja kostonhimo. On valitettavan yleistä, että ihmissuhteita kuolee puhumattomuuden vuoksi, ja koska anteeksi pyytämisen ja -antamisen kynnys nousee liian korkeaksi. Olisiko ihmiskunnan aika ottaa kehitysaskel eteenpäin tässä suhteessa?

Viikon kirkkovuoden evankeliumi kertoo, kuinka Jeesus herättää Lasaruksen kuolleista. Hän voi herättää ihmisen myös hengellisesti. Hän voi antaa ihmiselle elämän, joka kantaa katoavaisuuden ja kuoleman rajan yli. Hän voi antaa voiman myös anteeksiantoon jo täällä ajassa.

Henri Tuominiemi, kanttori