Hartaus: Täydellistä vai epätäydellistä

11.8.2021 08.00

Tulevan pyhän aiheena on itsensä tutkiminen. Mieluummin tutkimme ja hutkimme toisia. Sen me osaamme luonnostamme. Miten voisimme nähdä toisen silmässä roskan, jos omassa silmässä sojottaa hirsi? Ensin on otettava hirsi omasta silmästä ja vasta sitten voi tiirailla roskia toisten silmissä. Näitä roskiakin voi poimia rakkauden hengessä.

Ihmisen arvo ei määrity roskien mukaan. Ainoa kestävä perusta pienelle, katoavalle ihmiselle keskellä ääretöntä avaruutta ja ikuisuutta on se, että meidät on luotu Jumalan kuvaksi. Meidät on kiinnitetty iankaikkiseen. Sinäkin olet olemassa Jumalan tahdosta ja saat heijastaa hänen hyvyyttänsä. Toki tiedämme, että tämä hyvyys jotenkin kummallisesti muuttuu meissä itsekkyydeksi ja parhaimmillaankin hyvyyden likiarvoksi.

Siksi meidät on luomisen lisäksi lunastettu, Jumalan Pojan hinnalla. Kristus sovitti syntisi ristillä, koska hän rakastaa sinua. Luoja tulee ihmiseksi ja uhraa itsensä kapinallisen luodun puolesta. Ihmeellinen Jumala ja armo meillä!

Jumalan kuva meissä on tummunut ja särkynyt. Mutta lunastuksen kautta meissä alkaa uudistava työ, jos sen vain hyväksymme. Moni ei hyväksy. Mutta ken tähän suostuu, hänessä Jumala aloittaa hyvän työnsä, joka täydellistyy kirkkaudessa.

Elämme jokapäiväisessä parannuksessa ja uudistuksessa, armon varassa. Saamme jättää kuormia ja taakkoja ristin juurelle. Saamme jatkaa matkaa keventynein mielin anteeksiannon varassa. Tätä armoa ja rakkautta meidän tulee jakaa ympärillemmekin. Tämä on oikean kristityn arkielämää matkalla kohti taivasta.

Tällä matkalla olemme monin tavoin vajavaisia ja syntisiä, mutta olemme samanaikaisesti mittaamattoman arvokkaita. Meillä on kestävä toivo paremmasta. Sitä haluamme rakentaa jo täällä maan päällä, yhdessä, toisiamme tukien ja rohkaisten. Elämme armossa ja totuudessa.

Ylpeä ihminen nöyrtyy, hänen täytyy taipua, korskeat miehet vaipuvat maahan. Sinä päivänä Herra yksin on ylhäinen ja epäjumalat väistyvät, joka ikinen. (Jes 2:17-18)

Kimmo Malinen vs. kirkkoherra, Kokemäen srk