Uutislistaukseen

Hartaus: Parempaa maata yhdessä rakentaen

3.12.2020 08.30

Raamatun sanoma on aina voimassa. Kuuntelepa Jeesuksen sanoja:

Te tiedätte, että hallitsijat ovat kansojensa herroja ja pitävät niitä valtansa alla. Niin ei saa olla teidän keskuudessanne. Joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija. Ei Ihmisen Poikakaan tullut palveltavaksi, vaan palvelemaan ja antamaan henkensä lunnaiksi kaikkien puolesta. (Matt 20:25-28)

Valta ja vastuu kuuluvat yhteen. Mutta usein kuljemme kuin vuoristorataa. Välillä meno on tasaisempaa, välillä elämme hyvinvoinnin noususuhdannetta, kunnes äkisti edessä onkin jyrkkä alamäki, kulkutauteja, taloudellinen romahdus ja vakavia kriisejä.

1900-luvun alussa vallitsi ajatus, että sodat ovat ohi ja ihmisen hyvyys tuo paratiisin maan päälle. Tosin kävi. Vallan ottikin ihmiskunnan pahuus: maailmansodat, lamavuodet ja monenlaiset kriisit.

Jeesuksen sanat ovat kuin toisesta maailmasta. Nöyrä toisten palvelu on meille varsin vieras ajatus. Mutta entä jos Jeesuksen sanat olisi otettu vakavasti? Valtataistelun sijasta olisi vilpittömästi palveltu toisia ja asetettu toisen etu edelle. Ihmiskunnan historia olisi toisenlainen.

Jeesuksen sanat ovat tänäänkin voimassa. Jumala tarjoaa vaihtoehtoa. Palvelussa on kysymys kunnioituksesta ja rakkaudesta. Elämme kahden todellisuuden keskellä: itsekkyyden ja pyyteettömän rakkauden.

Monenlaisten kasvuvaiheiden kautta Suomen kansa itsenäistyi ja taisteli olemassaolonsa puolesta. Alkoi hyvinvointi ja vakaus, josta saimme nauttia pitkään. Saamme kiittää kansamme isejä ja äitejä. Jumalan siunaus on ollut kansamme yllä.

Suomen rakentaminen on yhä kesken. On jopa otettu taka-askeleita. Hyvinvointia puretaan, kristilliset arvot hylätään ja maailma on muuttumassa epävakaaksi. Miten voimme ratkaista ongelmat tai ylipäätään selviytyä?

Aloite tulee Jumalalta. Hän tulee adventin ja joulun kirkkaudessa keskellemme Jeesuksessa Kristuksessa. Hän tulee lähelle ja antaa kaiken tarvittavan lahjaksi. Hän palvelee ensin meitä. Turvaudu häneen ja jaa sitä hyvää, mikä meille on annettu!

Kimmo Malinen, kappalainen