Hartaus: Onnellinen siunattu suomalainen

22.7.2021 08.30

Vieraileva kirkkoherra jakoi kirkossamme messun lopuksi kortteja, joihin oli kirjoitettu otsikon sanat Onnellinen, siunattu suomalainen. Sain itsekin tällaisen kortin, ja pitkän ajan se oli urkujen nuottitelineellä muistuttamassa asiasta, jota ei syvällisemmin useinkaan tule pohtineeksi. Me suomalaiset olemme todella siunatussa asemassa. Elintaso, yhteiskunnan toimivuus ja ihmisoikeudet, kaunis ja puhdas luontomme, turvallisuus ja vapaus ovat meille ehkä jopa itsestään selvyyksiä. Usein tuntuu, että näistä asioista ei osata olla kiitollisia. Asioista nähdään vain negatiiviset näkökulmat. Valtioita on olemassa lähes 200, ja ilman epäilystä, olemme erilaisilla hyvinvoinnin mittareilla mitattuna kärkikymmenikössä lähes aina. Meillä on todella syytä kiitokseen. Kiitollisuus on harvoille meistä luontaista, joudumme opettelemaan sitä, ja ikään kuin heräämään huomaamaan kiitollisuuden aiheita elämässämme.

Meitä on kiusannut jo puolentoista vuoden ajan pandemia, uusi, pelottava tilanne, joka on saattanut ihmiset ymmälleen. Hyvä suomalainen esivalta on tehnyt parhaansa kansalaisten suojelemiseksi ja auttamiseksi. Olemme tässäkin asiassa saaneet olla siunattuja. Ihmiskunnan haavoittuvuus on tullut esiin. Moni näkee nyt, kuinka hyvin asiamme olivat vielä vähän aikaa sitten, ja ovat toki vieläkin. Pandemian ja ilmastonmuutoksen uhastakin huolimatta saamme luottaa siihen, että Hän säät ja ilmat säätää. Meidän tulee tehdä oma parhaamme asioiden parantamiseksi, ja se riittää, koska muuta emme voi.

Lapsen usko luottaa siihen, että taivaassa on Jumala, jonka enkelit suojelevat ja taluttavat meitä tällä elämän matkalla. Tällainen luottamus tuntuu turvalliselta. Tätä tapaa katsoa maailmaa saatetaan pitää naivina ja lapsellisena. Vain tahtovien, vahvojen ja omaan järkeen nojaavien ajatellaan pärjäävän. Vahvinkin meistä on kuitenkin pieni Jumalan kämmenellä. Luota Luojaan, siunattu suomalainen. ”Hän onneen meidät ohjaa, myös aikaan vaikeaan. Sen rakkauden pohjaa ken pystyy koskaan tutkimaan.”

Henri Tuominiemi, kanttori