Hartaus; Valoa pimeään

25.11.2021 08.30

Tuleva sunnuntai, ensimmäinen adventtisunnuntai, aloittaa uuden kirkkovuoden. Ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaa myös valmistautuminen jouluun.

Keskellä vuoden pimeintä aikaa kristillisessä juhla perinteessä valo lisääntyy ensimmäisestä adventtisunnuntaista alkaen. Kirkoissa ja monissa kodeissa syttyvät adventti kynttilät muistuttavat meitä joulun lähestymisestä ja Jumalan lupausten täyttymisestä: Jeesus, maailman valo, saapuu pimeyden keskelle.

Ja valosta puheenollen, meitä Kristittyjä kehoitetaan ja rohkaistaan toimimaan valona tässä maailmassa. Tarkalleen ottaen loistamaan Jeesuksen valoa ympärillemme. Tällä hetkellä vallitsevasta pandemiastakin johtuen meillä ihmisillä on monenlaista hätää ja tarvetta, joten pienikin valon pilkahdus valaisee pimeyden keskellä. Valon loistaminen voi alkaa ihan pienistä teoista, ja niillä on jo suuri merkitys. Sytytäppä tulitikku pimeässä huoneessa, niin tiedät mitä tarkoitan. ”Hyvää saa tehdä niin paljon kuin kerkiää”, sanoo anoppini usein, ja se onkin hyvä ohje ihan meille jokaiselle. Mutta miten sitten voisimme kohdata toisen ihmisen? Huomataan lähimmäinen ja kysytään kuulumisia, ettei kenenkään tarvitsisi kokea yksinäisyyttä. Joillekin meistä kaupan kassa saattaa olla päivän ainut kohtaaminen toisen ihmisen kanssa. Lisäksi voimme tarjota kyytiä esimerkiksi kauppaan, tai käydä kaupassa jonkun puolesta. Auttamisesta saat niin paljon hyvää mieltä itsellesi ja samalla ilahdutat lähimmäistä. Haastankin sinua miettimään, miten voisit tänään loistaa valoa ympärillesi. Kuka lähipiiristäsi tai ihan vain ympäriltäsi olisi sellainen, jolle voisit tarjota apuasi? Me olemme maailman valo, mutta vain, jos virtakytkimemme on kytketty oikein. Pidetään siis itsemme lähellä Jeesusta.

Taneli Ukkonen