Surun kohdatessa

Suru vie voimia enemmän kuin kukaan toinen voi aavistaa.
Lähimmäisen menettämisen jälkeen joudutte käymään läpi monenlaisia luopumiseen liittyviä kysymyksiä. Toivottavasti läpikäyty menetys voi vähitellen tulla jonkin uuden kasvualustaksi elämäänne.

Surevan ei tarvitse jäädä yksin kysymystensä ja kipujensa kanssa.
Halutessanne voitte ottaa yhteyttä seurakunnan diakoniatyöntekijään tai pappiin ja sopia henkilökohtaisen keskusteluajan.

Kokemäen seurakunnassa pidetään joka vuosi sururyhmä. Ryhmässä voi jakaa kokemuksiaan, saada tukea ja lohdutusta. Yleensä ryhmä kokoontuu 5-6 kertaa.

Tulevista sururyhmistä voi tiedustella diakoniatyöntekijöiltä p. 044-7546025.

Katso myös Henkinen hyvinvointi»

Diakoniatyöntekijöiden vastaanotto

Diakoniatyöntekijän vastaanotolle pääset sopimalla ajan puhelimitse, viestitse tai sähköpostitse.

Voit varata sopivan vastaanottoajan tai sopia kotikäynnistä.

Keväällä 2021 keskustelut ja kontaktit pyritään pitämään puhelimitse tai ulkotiloissa.

Vastaanottoa ilman ajanvarausta ei pidetä turvallisuussyistä.

Diakoniatyö. Mitä se on? Joku auttamishomma, vastaavat rippikoululaiset. Ja ovat oikeassa. Diakoniatyön ytimessä on tavoite auttaa ja tukea heitä, joiden hätä on suuri, ja joita muu apu ei tavoita tai kun muu apu ei riitä. Diakoniatyön asiakkaita taas voivat olla kaikki apua tarvitsevat ikään, sukupuoleen, uskontoon, kulttuuriin, elämäntilanteeseen tai etniseen alkuperään katsomatta. Diakoniatyöntekijät ovat sosiaalityön tai terveydenhuollon ammattilaisia.

Kenenkään ei tarvitse jaksaa yksin. Voit ottaa yhteyttä diakoniatyöntekijään esimerkiksi silloin, kun koet yksinäisyyttä, tai sinulla on surua, kriisi tai muu vaikea tilanne, josta haluaisit puhua. Voit tulla keskustelemaan, jos perheessäsi tai parisuhteessasi on vaikeita asioita, joihin ette itse löydä ratkaisuja. Tai jos olet sairastunut vakavasti ja kaipaat tukea, tai olet huolissasi apua tarvitsevasta lähimmäisestä. Jos alkoholi tai päihteet hallitsevat elämääsi, tai et tiedä ’miltä luukulta’ saisit tarvitsemaasi apua. Jos rahatilanteesi ahdistaa, voit yhdessä diakoniatyöntekijän kanssa pohtia, mistä vaikea tilanne johtuu, miten siitä selvitään ja miten sen voisi jatkossa välttää. Diakoniatyöntekijän kanssa voi keskustella myös hengellisistä kysymyksistä, tai mistä tahansa, mikä painaa mieltäsi, etkä tiedä kenelle puhua siitä.

Seurakunnat auttavat kuntia onnettomuuksien jälkipuinnin ja kriisiterapian järjestämisessä.

Hengellistä apua onnettomuuksien uhreille

Kirkon diakoniatyöntekijät ovat sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia, jotka auttavat monissa kriiseissä.

Apua elämän kriiseihin

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta.

Kuoleman jälkeen on toivoa

Lapsen kuoleman suuressa surussa ei tarvitse selvitä yksin. Läheisten lisäksi sekä kotikunta että kirkko auttavat.

Lapsen kuoleman surussa ei tarvitse selvitä yksin

Erityisesti hyvin läheisen ihmisen kuoleman tapahtuessa lapset tarvitsevat erityistä tukea ja huomiota.

Lapsi ja kuolema

Kun itsemurhan tehneen läheinen on kohdannut asiaan liittyvät, usein ristiriitaiset tunteet, löytyy itse suruprosessille enemmän tilaa.

Itsemurhan tehneen läheiset kohtaavat vaikeita kysymyksiä

Oma tai läheisen ihmisen vakava tai parantumaton sairaus pysäyttää. Mitä nyt on edessä? Kuinka tästä selvitään?

Kirkon työntekijät sairaiden rinnalla

Suomen sairaaloissa toimii yli sata sairaalapappia. He ovat kaikkien potilaiden käytettävissä henkilökohtaista keskustelua, rippiä tai sielunhoitoa varten.

Sairaalapappi kulkee vierelläsi kun olet sairas