Virpi Otieno, Kenia

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) lähetystyöntekijä Virpi Otieno työskentelee Kenian evankelisluterilaisen kirkon (ELCK) työyhteydessä erilaisissa opetustehtävissä. Virpi on koulutukseltaan sosiaalialan ohjaaja, artenomi (AMK) sekä laatupäällikkö, ja on työskennellyt Keniassa syksystä 2014 alkaen. Virpi asuu puolisonsa Melchizedekin kanssa Kisumussa, Länsi-Keniassa.

OPETUSTEHTÄVÄT MATONGON TEOLOGISESSA SEMINAARISSA

Reilun tunnin ajomatkan päässä Kisumusta sijaitsee Matongon teologinen seminaari. Seminaari on toiminut vuodesta 1978 ja Sleyn lähettejä on työskennellyt siellä opetustehtävissä alusta alkaen. Matongossa opetetaan evankelistoja, pappeja ja diakonissoja heidän tuleviin ammatteihinsa. Opiskelijoita tulee Matongoon sekä Keniasta että useista muista Itä-Afrikan maista, ja myös opettajakunta on kansainvälinen. Virpin työn pääpainopiste on Matongon teologisessa seminaarissa, jossa hän opettaa erilaisia käytännön aineita lähinnä diakonissaopiskelijoille.

SEURAKUNTALAISTEN VARUSTAMINEN

Paikallisseurakuntien jäsenet kohtaavat arjessaan monenlaisia ihmisiä. Seurakuntalaisille suunnattujen seminaarien kautta on tarkoituksena varustaa heitä kohtaamaan lähimmäisiään, ja rohkaista heitä olemaan elävänä todistuksena Jumalan rakkaudesta monimuotoisessa ja -kulttuurisessa Keniassa. Seminaareja järjestetään pääsääntöisesti kirkon omana toimintana, jota Sley tukee taloudellisesti. Virpi on osittain mukana seminaarien toteuttamisessa myös kouluttajan roolissa.

(Valikoituja otteita Virpin tammikuun 2021 kirjeestä)

VIRPIN UUSIN LÄHETTIKIRJE

Hyvää alkanutta vuotta Kisumusta!

Viime vuonna maaposti ei kulkenut Kenian ja Suomen välillä, joten fyysiset joulupostit jäivät puolin ja toisin lähettämättä. Joulukuussa iloitsin monista striimatuista joulunajan tilaisuuksista, niin omasta kotikirkostani Kankaanpäästä kuin myös muualta Suomesta. Poikkeusaika onkin tuonut mukanaan myös jotain positiivista erityisesti näin ulkosuomalaisen näkökulmasta, kun tilaisuuksia on voinut seurata netin välityksellä ympäri maailmaa.

Vuoden ensimmäinen kirjeeni on perinteisesti koonnut edellisen vuoden kohokohdat vielä kertaalleen yhteen. Viime vuotta miettiessäni pitkä kotimaankausi Suomessa nousee päällimmäisenä mieleeni. Aika piti sisällään monenlaisia tunteita ja tunnelmia, peruuntuneita ja siirtyneitä suunnitelmia sekä paljon hyviä kohtaamisia, retkiä luonnossa, luettuja kirjoja ja neulottuja sukkia.

Päällimmäisenä on kiitollisuus siitä, että sain työskennellä niissä tehtävissä, jotka Jumala minulle osoitti, ja että sain palata takaisin Keniaan jatkamaan tätä työtä, johon minut on lähetetty.

Tämä vuosi on lähtenyt reippaasti käyntiin. Matongossa lukukausi alkoi heti vuoden vaihduttua ja myös omat opetukseni alkoivat saman tien. Tällä lukukaudella opetan kahta eri kurssia, joista toinen on itselleni entuudestaan tuttu ja toisen valmisteluun sain apua entiseltä lähettikollegaltani, joka tuota kurssia aiemmin on pitänyt. Suurkiitos hänelle!

Opettajana saan oppia monenlaisia uusia asioita, ja pääsen tutustumaan erityisesti diakonissaopiskelijoihin, mutta välillä opetan myös pappisopiskelijoita, mikä tuo uusia näkökulmia keskusteluihin.

Tämä lukukausi on hieman normaalia lyhyempi, joten viisautta tarvitaan, että saan kaikki olennaiset asiat kurssien sisällöistä mahtumaan tuleviin viikkoihin.

- - - Omat työtehtäväni ovat parin viime vuoden aikana muuttuneet toisenlaiseksi erityisesti Matongon opetusten alettua. Myös aiemmin tehty työ Koillis-Keniassa sekä vielä viime vuonna käynnissä ollut lukutaitokoulutus naisten parissa Nairobissa ovat tällä erää päättyneet.

Työ ei-kristittyjen tavoittamiseksi on lähetystyön keskeinen tehtävä. Kenian kentällä työ painottuu jatkossa seurakuntalaisten varustamiseen niin, että he voisivat omalla paikallaan olla tavoittamassa kaikkia lähimmäisiään. Tavoitteena on lisäksi olla mahdollistamassa uusilta alueilta tulevien seurakunnan työntekijöiden koulutusta Matongon teologisessa seminaarissa.

Kiitos, kun olet ollut mukana rukoilemassa tämän työn puolesta! Toivottavasti jaksat jatkossakin muistaa tätä tärkeää työtä ja sen kansallisia työntekijöitä rukouksin.

”Herra, osoita minulle tiesi, opeta minua kulkemaan polkujasi.” (Psalmi 24:4)

Virpi Otieno

Luterilainen Matongan teologinen seminaari.