Virpi Otieno, Kenia

Suomen Luterilaisen Evankeliumiyhdistyksen (SLEY) lähetystyöntekijä Virpi Otieno työskentelee Kenian evankelisluterilaisen kirkon (ELCK) työyhteydessä erilaisissa opetustehtävissä. Virpi on koulutukseltaan sosiaalialan ohjaaja, artenomi (AMK) sekä laatupäällikkö, ja on työskennellyt Keniassa syksystä 2014 alkaen. Virpi asuu puolisonsa Melchizedekin kanssa Kisumussa, Länsi-Keniassa.

OPETUSTEHTÄVÄT MATONGON TEOLOGISESSA SEMINAARISSA

Reilun tunnin ajomatkan päässä Kisumusta sijaitsee Matongon teologinen seminaari. Seminaari on toiminut vuodesta 1978 ja Sleyn lähettejä on työskennellyt siellä opetustehtävissä alusta alkaen. Matongossa opetetaan evankelistoja, pappeja ja diakonissoja heidän tuleviin ammatteihinsa. Opiskelijoita tulee Matongoon sekä Keniasta että useista muista Itä-Afrikan maista, ja myös opettajakunta on kansainvälinen. Virpin työn pääpainopiste on Matongon teologisessa seminaarissa, jossa hän opettaa erilaisia käytännön aineita lähinnä diakonissaopiskelijoille.

SEURAKUNTALAISTEN VARUSTAMINEN

Paikallisseurakuntien jäsenet kohtaavat arjessaan monenlaisia ihmisiä. Seurakuntalaisille suunnattujen seminaarien kautta on tarkoituksena varustaa heitä kohtaamaan lähimmäisiään, ja rohkaista heitä olemaan elävänä todistuksena Jumalan rakkaudesta monimuotoisessa ja -kulttuurisessa Keniassa. Seminaareja järjestetään pääsääntöisesti kirkon omana toimintana, jota Sley tukee taloudellisesti. Virpi on osittain mukana seminaarien toteuttamisessa myös kouluttajan roolissa.

VIRPIN UUSIN LÄHETTIKIRJE / maaliskuu 2021

Tervehdys kuumasta Kisumusta!

Vuodenaikaan sopien aurinko paistaa täällä nyt usein miten lähes pilvettömältä taivaalta ja päivittäiset lämpötilat nousevat +30 asteen lukemiin tai sen yli. Keskipäivällä ei tee mieli viettää aikaa ulkona, ja verhot pysyvät visusti ikkunoiden edessä, jotta lämpö ei valtaisi koko asuntoa. Siitä huolimatta sisälämpötilakin on helposti yli +20 astetta, joten villasukkia ei ole tarvinnut lähiaikoina käyttää.

Alkuvuosi on ollut monella tapaa kiireistä aikaa. Viime vuoden toimintaan liittyen on kirjoitettavana ollut monenlaisia raportteja eri tahoille. Näitä raportteja käsittelimme tarkemmin viime viikolla, kun pidimme Kenian kentän lähettien perinteisen kevätkokouksen.

Yleensä olemme pyrkineet löytämään kokoukselle jonkin virkistävän paikan poissa kaikkien kotoa, mutta koronasta johtuen päädyimme pitämään kokouksen tällä kertaa etänä. Nettiyhteyksin kokoonnuimme siis keskustelemaan yhteisistä asioista jokainen omasta kotitoimistostaan tai muusta valitsemastaan paikasta käsin. Kokous sujui hyvin, vaikka kasvokkain käytävät kokoukset ovatkin paljon mukavampia.

Lähetin elämään kuuluu myös monien virallisten asioiden hoitamista, ja niitä kasaantui myös näihin vuoden alkukuukausiin ihan kiitettävästi. Lähettikollegan kanssa olemme hoitaneet Sleyn asioita ja lisäksi minulla on ollut myös omia hoidettavia asioita.

Jokainen meistä tarvitsee työluvan maahanmuuttovirastosta, jotta voi työskennellä Keniassa. Oman lupani vanheni nyt maaliskuun alussa, mutta onneksi sain sen uusittua ajallaan kolmeksi vuodeksi. Vielä on pari vaihetta hoidettava ennen kuin saan leiman passiini, mutta suurin työ on nyt onneksi tehtynä. Kiitos rukouksistasi tässä asiassa!

Tämän vuoden ensimmäinen lukukausi Matongon teologisessa seminaarissa on niin ikään hyvässä vauhdissa. Enää on jäljellä kolme viikkoa ennen lukukauden päättävää koeviikkoa, joka osuu juuri pääsiäisen aikoihin. Molemmat opettamani kurssit ovat edenneet hyvässä aikataulussa ja olen iloinnut opiskelijoiden innosta oppia sekä keskustella yhdessä kulloisestakin teemasta.

Vietämme parhaillaan paastonaikaa, joka päättyy pääsiäiseen huhtikuun ensimmäisenä sunnuntaina. Monena vuonna olen ottanut itselleni jonkun asian, josta olen paastonnut nämä 40 päivää. Tänä vuonna en tähän kuitenkaan venynyt. Ajattelen, että tällä kertaa minun on ollut hyvä valmistautua juhlimaan Jeesuksen ylösnousemusta levosta käsin.

Uskovien yhteys on tärkeä osa jokapäiväistä elämää kristittynä, mutta itselläni se korostuu vielä näin paastonaikana. Tänä keväänä olenkin erityisesti iloinnut viikoittaisesta naisten raamattupiiristä, jossa olemme yhdessä lukeneet Raamattua ja rukoilleet. Yhteen kokoontuminen on melko haasteellista näinä aikoina, mutta onneksi tekniikka mahdollistaa monenlaisen yhteydenpidon. Muistetaan myös, että rukousyhteys kantaa, vaikkemme kasvoista kasvoihin voisikaan nähdä.

Haluan toivottaa sinulle siunattua paastonaikaa ja pääsiäisen iloa!

”Älkää pelästykö. Te etsitte Jeesus Nasaretilaista, joka oli ristiinnaulittu. Hän on noussut kuolleista, ei hän ole täällä.” - Markus 16:6 -

Kiitos, kun rukoilet kanssani!

Kiitos perheestä ja ystävistä lähellä ja kaukana.
Kiitos uudesta kolmen vuoden työluvasta.
Siunaa Matongon loppulukukausi ja tuleva loma.
Anna kärsivällisyyttä pitää kiinni koronarajoituksista.
Anna terveyttä ja varjele liikenteessä.
Siunaa yhteistyökirkkoani Kenian evankelisluterilaista kirkkoa.

Virpi Otieno

Luterilainen Matongan teologinen seminaari.