RAAMATTUKOULUTUS ETIOPIASSA

Etiopia on Itä-Afrikan sarvessa sijaitseva vuoristoinen maa, jossa asuu yli 110 miljoonaa 90 eri heimoon kuuluvaa asukasta. Etiopia on varsin köyhä, mutta nopeasti kehittyvä maa. Väestöstä on puolet ortodoksikristittyjä, 35 % muslimeja ja 15 % protestantteja. Etiopian Mekane Yesus -kirkko on nyt maailman suurin luterilainen kirkko, sillä siihen kuuluu jo yli 10 miljoonaa jäsentä ja se kasvaa nopeasti.

Suomen Lähetysseuran työ

Etiopiassa evankeliumi leviää nopeasti, mikä luo valtavan tarpeen koulutustyölle. Kirkko tarvitsee seurakuntiin hyvin koulutettuja työntekijöitä niin pastoreiksi, evankelistoiksi, muusikoiksi kuin myös diakoniseen työhön ja hallintoon.

Suomen Lähetysseura on perustettu vuonna 1859. Se aloitti työnsä Ambomaalla ja nyttemmin se toimii 30 maassa viidellä mantereella, mm. Etiopiassa.

Teologisessa seminaarissa Addis Abebassa

Etiopian luterilaisen Mekane Yesus kirkon teologisessa seminaarissa opiskelee noin tuhat nuorta pääkaupunki Addis Abebassa. Suomen Lähetysseura tukee tätä työtä. Sen tavoitteena on: 1) tukea teologisen koulutuksen laatua, 2) parantaa opiskelijoiden lähtötasoa ja auttaa opintojen sujuvassa läpiviennissä.

Etiopiassa valtion hallinto tukee korkeakouluopintoja valtion yliopistoissa, mutta teologisiin opintoihin ei saa valtion tukea. Siksi monet eivät voi opiskella teologiaa, koska heillä ei ole siihen varaa. Tähänkin haasteeseen Suomen Lähetysseuran kautta annettava tuki on apuna. Kymmenet opiskelijat voivat nyt opiskella ja valmistua kirkon seminaarissa tuen avulla.

Yksi heistä on Tsion Alemayehu (25 v.), joka asuu Addis Abebassa. Hän opiskeli ensin lakia Awasan yliopistossa ja samalla kesäisin teologiaa kirkon seminaarissa. Tuen avulla hän pääsi kokoaikaiseksi opiskelijaksi ja suorittaa maisteritason ohjelmaa. Hän valmistuu vuonna 2021.

Kirkon teologinen seminaari Addis Abebassa.
Kirkon teologinen seminaari Addis Abebassa.
Tuore teologian maisteri.
Tuore teologian maisteri.

SLS:n aluejohtajan kirje 2021

Lämpimät terveiset itäisestä ja eteläisestä Afrikasta

Vuosi 2021 on käynnistynyt ja samalla myös Suomen Lähetysseuran ulkomaantyössä on pyörähtänyt uusi hallinnollinen organisaatio voimaan. Eteläisen Afrikan alue (Angola, Botswana, Etelä-Afrikka, Namibia ja Zimbabwe) on yhdistetty hallinnollisesti itäisen Afrikan alueeseen (Etiopia ja Tansania), ja minut valittiin aluejohtajaksi. Hoidan tehtävää Tansaniasta käsin. Alueelliseksi ohjelmapäälliköksi on valittu Marja Alastalo, joka toimii Botswanasta käsin koko alue työalueenaan myöskin.

Lähetysseuran hallintouudistuksen tavoitteena on löytää tapoja olla entistäkin paremmin tukemassa kumppaneita ja yhdessä tehdyn työn kautta tavoitettavia ihmisiä. Käytännössä työ niin ruohonjuuritasolla kuin kansallisestikin jatkuu. Tavoitteena se, että sanoma Jumalan rakkaudesta toteutuu kaikkialla maailmassa ilona, rauhana ja oikeudenmukaisuutena, ei ole muuttunut.

Kuulumisia Etiopiasta

Vuotta 2020 leimasi ympäri maailmaa koronapandemia, joka vaikutti myös Etiopiassa. Lisäksi maassa vaikutti Suomessakin uutisoidut keväinen oromo-laulajan murhasta alkaneet levottomuudet sekä marraskuussa Tigrayssä tapahtunut aseellinen konflikti, jonka vuoksi Etiopiassa on edelleen 2,2 miljoonaa maansisäistä pakolaista. Hiljaisempaa tuhoa toivat heinäsirkkaparvet, kuivuus ja tulvat.

Lähetysseuran tukema työ meni kuitenkin haasteista huolimatta eteenpäin. Kummityön koordinaattorimme Leila Pentikäinen kertoo vuodesta:

”Pohjois-Etiopian kolmessa kaupungissa Dessiessä, Kombolchassa ja Woldiyassa toimii Lähetysseuran tukemana Aidsin takia orvoksi jääneiden lasten tukiohjelma. Mukana ohjelmassa on suorina avunsaajina n. 230 lasta. Lasten ja nuorten elämää ja koulutusta tuetaan kummityövaroin.

Ohjelmat pyörivät normaalisti aina maaliskuulle 2020 saakka. Maaliskuussa Etiopian valtio sulki koulut ja kaikki kokoontumiset kiellettiin koronapandemian takia. Maahan julistettiin poikkeustila, jota kesti puoli vuotta. Tuona aikana lasten ja nuorten tilannetta seurattiin erityisen tarkasti, sillä tiedettiin, että he ovat haavoittuvassa asemassa jäätyään kotiin ja vaille säännöllistä koulussa kulkemista tai muuta ohjelmaa.”

”Tukiohjelman koordinaattorit, sosiaalityöntekijät ja muut työntekijät pitivät säännöllistä yhteyttä perheisiin ja lapsiin puhelimitse, ja myös kodeissa vieraillen. Kuukausimaksut maksettiin pankkitileille sen sijaan, että huoltajat olisivat tulleet hakemaan maksut toimistolta.

Valuuttakurssin muutoksesta johtuen hankkeelle jäi ylimääräistä rahaa, joka annettiin ohjelmassa mukanaoleville avunsaajille korvauksena tuotteiden kallistumisesta. Kaikille ohjelmassa mukana oleville tuensaajille jaettiin normaalien vaaterahojen ym. lisäksi saippuaa, käsidesiä ja kankaisia kasvomaskeja.

Heille annettiin koronatietoa siitä, kuinka korona tarttuu, miten siltä voi suojautua, ja minkälaisia oireita sairastuessa tulee. Lapsia ja nuoria ohjeistettiin pysymään kodeissaan, mutta silti tekemään jotain aktiivista kuten liikkumaan, opiskelemaan tai tekemään kotitöitä. Osa nuorista teki myös jonkin verran töitä kodin ulkopuolella sinä aikana, kun koulut olivat kiinni. Muutamat nuoret kävivät toimintakeskuksessa ompelemassa kasvomaskeja ja tekemässä joitain puu- ja metallitöitä.”

”Syksyllä kesti vielä pitkään, ennen kuin koulut alkoivat. Lapset ja nuoret olivat onnellisia päästyään taas jatkamaan koulunkäyntiä. Opiskelut jatkuivat korona-ajan ohjein, eli ryhmäkokoja pienennettiin. Osa oppilaista kävi koulussa aamupäivisin ja osa iltapäivisin. Kaikilla tuli olla kasvomaskit ja käsidesit mukana, ja etäisyyksistä tuli huolehtia.”

Asiantuntijamme Mekonnen Mulat kertoo kuurojenopetuksen tukiohjelman puolelta seuraavia hyviä uutisia:

”Addis Abeban yliopistosta valmistui joulukuun lopussa 14 kuuroa opiskelijaa, jotka ovat entisiä Hosainan ja Nekemten kuurojenkoulun oppilaita. Kaiken kaikkiaan Addis Abeban yliopistosta valmistui vuodenvaihteessa 40 kuuroa eri aloilta. Ovet ovat avautuneet kuuroille eri yliopistoihin, joissa on tällä hetkellä paljon kuuroja opiskelijoita. Tämä on suurelta osalta Lähetysseuran kuurojen opetuksen tukiohjelman pitkäaikaisen työn tulosta.

Olemme myös saaneet valmiiksi viittomakielen erityissanakirjan lukion käyttöön. Se sisältää biologian, kemian, fysiikan, matematiikan, maantiedon historian ja yhteiskuntaopin sanastoa. Sanakirja on nyt painossa ja sen pitäisi olla valmis parin viikon kuluessa.”

Näiden uutisten myötä kiitän yhteistyöstä ja toivotan siunattua alkanutta vuotta itäisestä ja eteläisestä Afrikasta!

 

Teressa Juhaninmäki