RAAMATTUKOULUTUS ETIOPIASSA

Etiopia on Itä-Afrikan sarvessa sijaitseva vuoristoinen maa, jossa asuu yli 110 miljoonaa 90 eri heimoon kuuluvaa asukasta. Etiopia on varsin köyhä, mutta nopeasti kehittyvä maa. Väestöstä on puolet ortodoksikristittyjä, 35 % muslimeja ja 15 % protestantteja. Etiopian Mekane Yesus -kirkko on nyt maailman suurin luterilainen kirkko, sillä siihen kuuluu jo yli 10 miljoonaa jäsentä ja se kasvaa nopeasti.

Suomen Lähetysseuran työ

Etiopiassa evankeliumi leviää nopeasti, mikä luo valtavan tarpeen koulutustyölle. Kirkko tarvitsee seurakuntiin hyvin koulutettuja työntekijöitä niin pastoreiksi, evankelistoiksi, muusikoiksi kuin myös diakoniseen työhön ja hallintoon.

Suomen Lähetysseura on perustettu vuonna 1859. Se aloitti työnsä Ambomaalla ja nyttemmin se toimii 30 maassa viidellä mantereella, mm. Etiopiassa.

Teologisessa seminaarissa Addis Abebassa

Etiopian luterilaisen Mekane Yesus kirkon teologisessa seminaarissa opiskelee noin tuhat nuorta pääkaupunki Addis Abebassa. Suomen Lähetysseura tukee tätä työtä. Sen tavoitteena on: 1) tukea teologisen koulutuksen laatua, 2) parantaa opiskelijoiden lähtötasoa ja auttaa opintojen sujuvassa läpiviennissä.

Etiopiassa valtion hallinto tukee korkeakouluopintoja valtion yliopistoissa, mutta teologisiin opintoihin ei saa valtion tukea. Siksi monet eivät voi opiskella teologiaa, koska heillä ei ole siihen varaa. Tähänkin haasteeseen Suomen Lähetysseuran kautta annettava tuki on apuna. Kymmenet opiskelijat voivat nyt opiskella ja valmistua kirkon seminaarissa tuen avulla.

Yksi heistä on Tsion Alemayehu (25 v.), joka asuu Addis Abebassa. Hän opiskeli ensin lakia Awasan yliopistossa ja samalla kesäisin teologiaa kirkon seminaarissa. Tuen avulla hän pääsi kokoaikaiseksi opiskelijaksi ja suorittaa maisteritason ohjelmaa. Hän valmistuu vuonna 2021.

Kirkon teologinen seminaari Addis Abebassa.
Tuore teologian maisteri.