Kokemäen vanha hautausmaa

Kakkulaistentie 1 , 32800 Kokemäki

Kokemäen vanha hautausmaa

Nykyistä kirkkoa vastapäätä joen toisella rannalla sijaitseva vanhan hautausmaan mäki oli ennen saari. Sinne on haudattu kokemäkeläisiä jo ennen kristinuskon tuloa. Katolisena aikana 1200-1300-luvulla rakennettiin mäelle puukirkko, joka ajan tapaan nimettiin pyhimyksen kunniaksi, meillä Neitsyt Marian. Uskonpuhdistuksen aikana nimi muuttui Pyhän Marian kirkoksi. Ensimmäinen kirjallinen maininta tästä kirkosta on vuodelta 1374.

1700-luvulla silloinen puukirkko kirkko kävi liian ahtaaksi ja päätettiin rakentaa uusi kirkko, joka valmistui 1786. Pyhän Marian kirkko purettiin v. 1845.

Mäellä sijaitsee nykyään harmaakivinen sakasti, jonka rakennusajankohdaksi arvioidaan 1500-luvun alkua. Pohjoisessa päädyssä on tiilestä muurattua komerokoristelua. Vanhoja historiallisia hautoja ei Kokemäellä oteta uudelleen käyttöön vaan ne säilytetään kulttuurihistoriallisena muistomerkkinä.