Uutislistaukseen

Hartaus: Olemmeko kuplassa?

10.3.2022 08.30

Viime vuoden aikana on korviini kantautunut useamman kerran sana” koronakupla”. On yritetty pysyä turvallisesti oman perheen ympyröissä, tartuttamatta muita ja samalla suojaamalla itseä.

Viime kuukausina olen saanut olla myös aivan ihanassa kuplassa -nimittäin” vauvakuplassa”. Pienen lapsenlapseni syntymän myötä olen saanut kaivaa esille vanhan kehdon, omien lasteni kylpyammeen ja paljon muita vauvatarvikkeita. On ollut ihana seurata pienen vauvan kehittymistä ja uusien vanhempien kasvamista äidiksi ja isäksi.

 

Tänä talvena olemme saaneet tuntea jännitystä ja riemua osana Suomen ” olympiakuplaa”.  Yhteinen kokemus on vahvistanut yhteyden tunnetta ja me-henkeä. Vaikka olympialaisten kulta lämmittää ja yhdistää, sekin on haihtuvaa ja hetkittäistä leijumista. Siitäkin kuplasta saattaa joku kokea olevansa ulkopuolinen.

 

Erilaiset elämämme kuplavaiheet kestävät yleensä aikansa: vauva kasvaa taaperoksi, olympiakisat ovat ohi ja toivottavasti pian elinpiiri kasvaa, kun on taas turvallista kohdata ja liikkua. Ajoittaiset kuplahetket voivat tuoda turvaa ja virkistymistä. Liian tiukka kuplassa eläminen, sisäänpäin lämpiävä kupla, voi myös rajoittaa elämäämme ja sulkea toisia ulkopuolelle. Miltä tuntuu ihmisestä, joka on joutunut kuplan ulkopuolelle?

Meidät kaikki on luotu elämään Jumalan yhteydessä. Elämän matkalla saamme tukea toisiamme, kutsuen samaan joukkoon, ei vetäytymällä erotteleviin kupliin. Jumalaan turvautuminen ei ole kuplassa elämistä. Usko on elämän turvaverkko, joka kannattelee silloinkin, kun kuplat puhkeavat. Jumalan varjelus ympäröi meistä jokaisen.  Psalmista 139: ”Sinä ympäröit minut edestä ja takaa. Sinä lasket kätesi minun päälleni.” Tapahtuupa ympärillämme, mitä tahansa, saat luottaa Jumalan lupauksiin: ”Sinun turvasi on ikiaikojen Jumala, sinua kannattelevat iankaikkiset käsivarret.” 

Rukoilemme: Pyhä Jumala. Anna tänä keväänä keskellämme puhaltaa hyväksynnän ja armon tuulet, jotta kuplamme täyttyisivät hyvällä ilmalla. Anna meidän kohdata toisemme ystävällisesti ja rohkaista toisiamme sanoilla ja teoilla. Auta meitä kuuntelemaan ja ymmärtämään toisiamme ja rakentamaan rauhaa kaikkien ihmisten välille.  Aamen.

Mervi Pruuki
lapsityösihteeri