Hartaus: Paimen ja hänen laumansa

Johanneksen evankeliumin 10. luvussa Jeesus kuvaa itseään hyvänä paimenena, joka on valmis antamaan henkensäkin laumansa puolesta. ”Minulla on myös muita lampaita, sellaisia, jotka eivät ole tästä tarhasta, ja niitäkin minun tulee paimentaa. Ne kuulevat minun ääneni, ja niin on oleva yksi lauma ja yksi paimen.”

Me ihmiset olemme luotuja yhteyteen toistemme kanssa. Kuulumme erilaisiin ryhmiin, ehkä jopa laumoihin, joissa jaamme samoja arvoja. Sanelemme usein myös ehdot, jolla hyväksymme toisen ihmisen laumaamme. Toisin ajatteleva koetaan helposti uhaksi ryhmän kiinteydelle. Hänet suljetaan ulos, jos hän leikkiikin sisäpiirin hiekkalaatikolla uutta leikkiä, jota muut eivät vielä osaa. Sen sijaan, että ottaisimme uudet ideat ja vaikutteet positiivisena asiana ja antaisimme niille mahdollisuuden, ”koettelisimme kaikkea ja pitäisimme sen mikä on hyvää” (1 Tess. 5:21), me helposti suljemme ihmisiä ulos piireistämme.

Kahlil Gibranin tarinassa neljä sammakkoa istuu tukilla, joka joutuu virtaukseen. Se on heille aivan uutta. Ensimmäinen sanoo: Tämä on ihmeellinen tukki! Se liikkuu! Toinen kivahtaa: Olet väärässä! Ei tukki liiku, vaan tämä vesi joessa liikkuu virratessaan. Kolmas älähtää: Te olette molemmat väärässä. Ei liiku tukki eikä joki, vaan teidän ajatuksenne. Neljäs on hiljaa. Se alkaa ärsyttämään muita. ”Sano nyt sinäkin jotain! Kuka meistä on oikeassa?” Vihdoin neljäs sammakko avaa suunsa: Te olette kaikki oikeassa eikä kukaan ole väärässä. Niin tukki, joki kuin ajatuskin liikkuvat.

Kolme äsken riidellyttä sammakkoa kääntyvät vihaisina neljännen sammakon puoleen. Kuin yhteisestä sopimuksesta he työntävät neljännen sammakon tukilta jokeen.

Kristillisessä kirkossakin on eri tavalla ajattelevia ryhmiä, mutta silti koko kristillinen kirkko on yksi, ja Jeesus on sen paimen. Toisella tavalla ajattelevat ovat yhtä rakkaita Jumalalle. Toisella tavalla ajattelevilta voi vaikka oppia jotain, jos heitä saamme kohdata. Toinen mielipide voikin olla uhan sijaan mahdollisuus. Ja sen sijaan että seuraisimme ja katsoisimme vain paimenen selkää, meidän tulisi katsoa myös sivuillemme ja kannustaa muita.

Eikä ainakaan pudottaa kirkkoveneestä sitä, joka ymmärtää, että jokaisella ryhmällä on oma palasensa yhteisestä totuudesta.

Lillimari Lehmijoki, vs. seurakuntapastori

12.5.2022 08.30