Uutislistaukseen

Hartaus: Tarvitsetko joulun?

Taas olemme matkalla kohti joulua, halusimmepa tai emme. Se on vuoden kohokohta toisille, ei kaikille.

Yksi kuuluisa joulunvihaaja on monen tuntema Ebenezer Scrooge, tuo Charles Dickensin Joulutarinan vanha, varakas ja saita päähenkilö. Joulun lähestyessä Ebenezer ajattelee vain rahaa. Hän ei pidä ihmisistä eikä joulusta. Hän on saita ja töykeä tasapuolisesti kaikille. Tarinassa Ebenezerille ilmestyy unissa olentoja, jotka ohjaavat häntä parannukseen rahakeskeisestä ajattelusta. He näyttävät hänelle, millaista kärsimystä hänen itsekäs käytöksensä on aiheuttanut ja aiheuttaa toisille ihmisille. Ebenezer joutuu tunnontuskiin nuo unet nähtyään, ja päättää vihdoin korjata tekemänsä vääryydet.

1800-luvulla kirjoittanut Dickens valottaa kirjassaan taitavasti teemoja, jotka ovat totta 2020-luvullakin. Edelleen hyvän ja pahan voimat taistelevat maailmassa, edelleen viha ja rakkaus vaikuttavat siellä, missä ne valtaavat alaa ihmismielissä. Edelleen maailmassa on kylmyyttä ja välinpitämättömyyttä, mutta myös lämmön ja valon pilkahduksia.

”Tämä maailma tarvitsee joulun, että synkistä synkinkin yö vois nähdä sen ikuisen valon, joka kaipuuna sydäntä syö”, laulaa Suvi Teräsniska joululaulussaan. Ja hän jatkaa: ” Onko kaikilla lapsilla ruokaa? Onko aseet jo vaienneet? Hyvä tahto ihmisten kesken? Onko haaveemme toteutuneet?”

Ihminen voi elää ilman joulujuhlaa, muttei ilman rakkautta. Siksi maailma tarvitsee todellista joulua, sitä keskeneräisyytemme ja pimeytemme keskelle tulevaa rakkautta, jonka Jumala lähetti maailmaan kerran Betlehemin seimeen pienen Jeesus-vauvan muodossa. Hänessä maailma sai toivon ja valon.

Jumalan rakkaus sytyttää sydämiä rakastamaan myös toisia ihmisiä. Ebenezerin esimerkin mukaan aina on mahdollista avautua löytämään ihmiset, joita voi ilahduttaa ja auttaa. Joulunodotusaika on hyvä hetki miettiä, kuka voisi olla juuri nyt avun ja kohtaamisen tarpeessa.

Lämmintä joulumieltä sinulle!

Marja Boberg
diakoni

8.12.2022 08.30