Uutislistaukseen

Hartaus: Uskoa vai eikö uskoa?

Suomalainen ei usko ennen kuin näkee. Mutta nytpä tarjotaankin sellaista kokemuksellista, todeksi elettävää uskoa, joka ei jätä epäselvyyteen.

Tulevan pyhän evankeliumitekstissä sanotaan: ”Yhä useammat uskoivat Jeesukseen kuultuaan hänen itsensä puhuvan, ja he sanoivat naiselle: Nyt emme enää usko vain sinun puheesi perusteella. Me olemme nyt itse kuulleet häntä ja tiedämme, että hän todella on maailman pelastaja.” (Joh 4:39-42)

Aito kristillinen usko ei ole luulottelua eikä toiveajattelua. Kaiken Luoja antaa elämän ja sydämen uskon lahjaksi. Se tapahtuu monin tavoin. Jumala puhuu Sanassaan ja luomakunnan todellisuuden ja tapahtumien kautta. Hän tulee luoksemme Vapahtajana ja auttajana Jeesuksessa Kristuksessa. Hän on läsnä keskellämme, jopa sydämissämme Pyhässä Hengessä. Hän toimii seurakunnan kautta jakaen hyviä lahjojaan. Hän johdattaa, kun kuljemme rukoillen.

Me kristityt emme usko sattumaan, tarkoituksettomuuteen, arvottomuuteen, ihmisen kaikkivoipaisuuteen, vapauteen ilman vastuuta, kaaokseen ja kaiken tuhoutumiseen. Onneksi todellisuus on paljon laajempi, syvempi ja suurempi.

Nuorena aikuisena vastaukseni perimmäisiin kysymyksiin oli: en yksinkertaisesti tiedä. Ymmärsin, että kaikki on lopulta kiinni siitä, onko Jumalaa vai ei. Mutta en tuntenut häntä enkä tiennyt, onko häntä olemassa. Onneksi Jumalan olemassaolo ei ole ihmisten ajatusten varassa. Hän on. Hän on olemassaolon perusta ja täyttymys.

Jumala on Rakkaus ja Pyhä. Sellaisena hän lähestyy meitä vajavaisia, itsekkäitä, hapuilevia, kipuilevia, pelkääviä, kuolevaisia ihmisiä. Hän lähestyi minuakin ja kohtasin hänet arjen keskellä yllättäen ja syvästi. Niin hän tahtoo kohdata sinutkin ja antaa turvan ja tarkoituksen.

Levollinen sydämen usko herää ja yhteys Luojaamme avautuu, kun hyväksymme hänen rakkautensa ja tahtonsa. Jos hylkäämme hänet, menetämme kaiken ja jäämme pimeyteen.

Uskoako vai ei, siinäpä kysymys, joka ratkaisee kaiken. Tule Herra minunkin elämääni ja anna kantava ja kaiken voittava usko!

Kimmo Malinen
kappalainen

19.1.2023 08.30