Uutislistaukseen

Hartaus: Elämän leipä

Termiä ”Elämän leipä” olen usein kuullut puhuttaessa Jeesuksesta. Leipä itsessään on hyvin arkinen. Sekä siihen aikaan, että yhä nykyäänkin leipä on lähes kaikille tuttu tuote. Jeesuksen aikaan leipä oli paljon yksinkertaisempaa. Nykyään sitä tehdään useista eri jauhoista ja monesti lisätään siemeniä, jyviä tai leseitä rikastuttamaan leivän kuitu- ja ravintopitoisuutta. Yhtä kaikki kyse on silti samasta tuotteesta. Leipä on säilynyt läpi vuosien terveellisen ja arkisen ruoan kulmakivenä. Leipää voi syödä lisukkeena kuten usein pääaterioilla tai sitten se voi olla koko aterian ydin, kuten usein välipalana, aamu- tai iltapalana.

Jeesus ja Hänen kauttaan itse Jumala on kaiken meidän arkisen elämämme kulmakivi. Perusluottamus elämään, sen kantamiseen ja ihmisten hyvyyteen kantaa meitä arjessa. Jos tuo luottamus horjuu, on päivittäinen selviäminen heti paljon hankalampaa.

Kuten kaikesta ajassamme on leipäkin markkinoinnin tuote. Leipää löytyy lähes kaikista jauhoista tehtynä ja lisäksi useita sekoite leipiä. Leipää löytyy moneen makuun ja tarpeeseen. Allergikoille löytyy erikoisuuksia kuten hiivatonta ja gluteenitonta. Joillekin puolestaan makeampaa limppua, rieskaa tai karjalan piirakoita.

Toivottavasti aikamme ei vaadi Jumalan markkinointia. Jeesuksen suuri uhraus puolestamme ei vaadi muuta kuin eteenpäin kertomista. Sukupolvesta toiseen hänen tekonsa saa ihmiset hämmästymään. Miksi joku niin suuri ja mahtava haluaisi kärsiä syntisten ihmisten puolesta? Miksi Hän antaisi henkensä meidän puolestamme? Vastaus tähän kaikkeen on rakkaus. Se on niin suurta, että ihmisen ymmärrys ei voi sitä käsittää.

Nykyään, kun ruoan hinta on kallistunut. Yhä harvemmalla on rahaa puhtaimpaan ja terveellisimpään vaihtoehtoon kaupassa. Monen on pakko mennä raha edellä ja valita halvin. Onneksi Jumala ei hylkää ketään. Hän on köyhien ystävä, eikä hän torju luotaan yhtäkään, joka Häneen turvaa. Se ei ole varallisuudesta kiinni, vaan ihmisen omasta valinnasta uskoa Jeesukseen Kristukseen.

Tiia Vatanen
vs. diakoni

23.3.2023 08.30