Hartaus: Matkalla taivaaseen?

15.9.2016 08.30

Ihmisen osa on elää aikansa täällä maailmassa, ja kuolla Jumalan määräämänä aikana täältä pois. Tästä asiasta kertovat tämän viikon kirkkovuoden tekstit:

Ihminen, naisesta syntynyt,
elää vähän aikaa ja on täynnä levottomuutta.
Kuin kukka hän avautuu ja kuihtuu,
on kohta poissa, kuin varjo.
Ja tällaista olentoa sinun silmäsi vartio.

Ihmisen elämä on laskettu tarkoin,
lasketut ovat sen kuukaudet ja päivät.
Sinä olet pannut hänelle rajan,
jota hän ei voi ylittää.

Kirkollisissa hautajaisissa puhutaan näistä asioista. Kukin hautajaisvieras ottaa kristillisen hautaan siunaamisen sanoman omalla tavallaan vastaan. Joku uskoo, joku epäilee ja joku kieltää raamatullisen käsityksen ihmisen osasta tässä maailmassa.

Psalmista 56: Herra, neuvo minulle tiesi, että noudattaisin sinun totuuttasi. Paina sydämeeni syvälle pyhä pelko nimeäsi kohtaan.
Iäti minä kunnioitan nimeäsi.

Kristillinen ilmoitus alleviivaa tämän ajallisen elämämme väliaikaisuutta. On tärkeä elää hyvää ja merkityksellistä elämää, mutta ihmisen elämän tähtäin ei kuitenkaan ole tässä maailmassa. Kristillinen ilmoitus kertoo taivaasta, elämästä Jumalan luona.

Roomalaiskirjeessä ovat seuraavat sanat: ”Minä päättelen, etteivät nykyisen ajan kärsimykset ole mitään sen kirkkauden rinnalla, joka vielä on ilmestyvä ja tuleva osaksemme.”

Korinttilaiskirjeessä: ”Mitä silmä ei ole nähnyt eikä korva kuullut, mitä ihminen ei ole voinut sydämessään aavistaa, sen Jumala on valmistanut niille, jotka häntä rakastavat.”

Henri Tuominiemi, kanttori