Uutislistaukseen

Hartaus: Tuleva sunnuntai on Helluntai

Niin kuin tuuli, niin kuin tuuli kulkee Henki Jumalan. Helluntaina, helluntaina näet uuden maailman.

Niin kuin tuuli, niin kuin tuuli keskellämme kulkee Hän. Syliin sulkee, syliin sulkee suurimman ja pienimmän.

Tässä Jukka Salmisen laulussa kerrotaan minusta hyvin, mitä helluntai tarkoittaa. Pyhä Henki on kuin tuuli, joka tuntuu iholla, mutta sitä ei voi nähdä. Tuuli näkyy puiden oksien heilumisena, veden liplatuksena järvessä. Joskus sen voi nähdä suurina tyrskyinä merellä. Pyhä Henki suojelee ja johdattaa meitä, auttaa ja lohduttaa. Kulkee mukana. Joskus Jumala ravistelee meitä kovan tuulen lailla huomaamaan asioita itsessämme tai ympärillämme. Mutta Hän kulkee kuitenkin koko ajan mukanamme elämän tyrskyissä. Luota siihen.

Helluntai oli juutalainen sadonkorjuun ja lain eli kymmenen käskyn antamisen juhla, jota vietettiin 50 päivää pääsiäisestä. Kristinuskossa helluntaista tuli Pyhän Hengen juhla ja kristillisen kirkon syntymäpäivä. Ensimmäiset kristilliset seurakunnat syntyivät, kun Jeesuksen opetuslapset saivat Pyhän Hengen armolahjan ja julistivat sanomaa ylösnousseesta Jeesuksesta. Silloin myös ensimmäiset kristityt kastettiin.

He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä, sitä mitä Henki antoi heille puhuttavaksi. Ap.t.2:3-4

Näin Jeesuksen lupaukset ja Vanhan testamentin ennustukset Pyhän Hengen vuodattamisesta kävivät toteen.

Helluntain symboleita ovat kyyhkynen ja liekki. Kyyhkynen kuvaa Pyhää Henkeä ja liekki hengen paloa sydämessä.

Lasten helluntaivirsi:
Helluntai jo koitti, aika kevätsään. Kirkon juhlapäivää tänään vietetään. Saavu Pyhä Henki, valtaa jokainen. Sinä meille annat ilon, rohkeuden. Jeesus meille annat monta tehtävää. Pyhän Hengen voima avuksemme jää.

Siunattua päivää sinulle.

Merja Kurkela
lastenohjaaja

25.5.2023 08.30