Uutislistaukseen

Hartaus: Ilon pisaroita arjessa

Kevättalvi on monelle yllättävän raskasta aikaa. Joulun ja uudenvuoden jälkeen alkaa kolmen kuukauden talvijakso, joka päättyy vasta huhtikuun alussa. Vaikka päivät hiljalleen pidentyvät ja valoisa aika lisääntyy, on kolmen kuukauden kylmyys, lumi, liukkaus, loska ja vilu monelle raskasta. Mieliala saattaa olla matala, kun kevät tuntuu aina vaan olevan niin kovin kaukana. Toisia ihmisiä talviset olosuhteet rajoittavat niin, että vuodenaika ja olosuhteet tuntuvat kestävän suhteettoman pitkään.

Tällä viikolla on hiihtoloma kouluissa. Lapset ja nuoret saavat arkeensa tauon, jonka aikana pääsevät lepäämään ja nauttimaan vapaa-ajasta. Hiihtolomaviikosta tulee kussakin perheessä juuri sellainen, kuin on suunniteltu. Talven katkaiseva lomaviikko voi olla mahtava, vaikkei lähtisi kotoa yhtään minnekään. Vain mielikuvitus on rajana siinä, mitä kaikkea hiihtolomalla voi kotonakin tehdä.

Laskiaisena alkanut paastonaika taas puolestaan tuo aikuistenkin pitkän talvikauden viettoon keventävän näkökulman. Tarjolla on jos minkälaista paastokalenteria ja paastoamisen teemaa. Niissä on hyvä perusajatus. Oma arki kun on mahdollista muuttaa ihan itse pienillä asioilla. Oman paastokalenterinsa voi ja kannattaa koota ihan itsensä näköiseksi. Jokaiselle päivälle voi laittaa jonkin teeman, pienen tekemisen, pohdinnan aiheen tai hiljentymishetken. Mikä itselle parhaiten sopii. Sytytä vaikka kynttilä pöydälle ja soita jollekin tärkeälle ihmiselle. Laita musiikki soimaan ja tee ennalta suunnittelemasi lyhyt kotityö tai pidä pieni jumppahetki. Askartele jotakin ja jatka seuraavana päivänä siitä, mihin jäit. Hiljenny, ja tee lista hyvistä asioista elämässäsi. Rukoile, ja kiitä kaikesta, mitä olet saanut ja mitä sinulla on. Käännä katseesi arjessasi kohti valoa ja mahdollisuuksia.

Paastonajan jälkeen meitä odottaa pääsiäisen valtava ilo, jota saamme arjessamme ja ajatuksissamme lähestyä jo nyt. Saamme valmistella sen vastaanottamista kasvavassa valossa.

 

Selina Koskela
diakoni

22.2.2024 08.30