Uutislistaukseen

Hartaus: Lego-ukkeleiden suuria kysymyksiä: Voiko välittämistä opetella?

Monelle vanhemmalle lienee tuttua, että tunnistaa monien piirroshahmojen äänet ja lastenohjelmien tunnusmusiikit vaikka unissaan, vaikka ei koskaan ole kovin tarkasti katsonut kyseisiä ohjelmia. Lasten katsoessa ohjelmia tulee itse puuhailtua kaikenlaista muuta, mutta kuitenkin on niin lähellä, että taustalla kuulee, mitä telkkarissa puhutaan. Joskus kun istahtaa itsekin sohvalle, oivaltaa, että Jyri-possu onkin tuon näköinen ja pormestari Hanttisen kissoja on aika monta. Yhtenä iltana kuulin Ninjago-sarjassa yhden tyypin kysyvän hämmästyneellä äänellä: “voiko välittämistä opetella?” Tämä kysymys herätti heti kiinnostukseni ja jäin sitä mielessäni miettimään.

Voiko välittämistä opetella? Nyt on meneillään Yhteisvastuukeräys, jonka kohteena ovat syrjäytymisvaarassa olevat ja yksinäiset nuoret täällä Suomessa ja maailmalla. Keräyksen tuottamilla rahoilla järjestetään erilaisia tukitoimia nuorille, joiden on vaikea löytää elämälleen suuntaa tai välittäviä ihmisiä ympärilleen. Keräys muistuttaa siitä, että jokainen voi osoittaa välittämistään vaikkapa rahalahjoituksen avulla. Usein välittämisen tunne tulee meiltä sisimmästä, mutta toisinaan on tosi vaikea ymmärtää ihmisiä, jotka ovat erilaisia kuin itse olen tai ovat tilanteessa, johon en voisi itseäni ikinä kuvitella. Silloin välittämistä joutuu vähän opettelemaan. Joutuu pistämään itsensä epämukavuusalueelle ja kuvittelemaan itsensä toisen asemaan ja myös muistuttamaan itselleen, että kaikki asiat eivät ole meidän ihmisten omissa käsissä. Kuka hyvänsä voi joutua kriisiin tai tilanteeseen, jossa elämältä putoaa pohja ja kaikki omat suunnitelmat ja saavutukset valuvat katuviemäriin.

Jeesus on paras opettaja, kun opettelemme välittämistä. Hänen silmissään kaikki ihmiset olivat ja ovat samalla viivalla Jumalan edessä. Ihminen voi vaikuttaa moniin asioihin elämässään, mutta elämä itsessään, jokainen päivä, on lahjaa Jumalalta, eikä meidän omaa ansiotamme. Jeesus välittää kaikenlaisista ihmisistä ja opetti paljon välittämisestä sanomalla muun muassa, että se joka haluaa olla kaikkein suurin, olkoon toisten palvelija. Kyllä välittämistäkin siis voi opetella. Minä ajattelin joku ilta istahtaa telkkarin ääreen katsomaan Ninjago-piirrettyä, vaikkei lego-ukkeleiden seikkailut minua varsinaisesti kiinnosta. Voin kuitenkin osoittaa välittämistäni lapselle, koska hänelle ne ukkelit ovat tärkeitä.

Heidi Laine
seurakuntapastori

14.3.2024 08.30