Uutislistaukseen

Hartaus: Elämä on Nyt - joka hetki

12.11.2020 08.30

Arki on meille monelle tasapaksua, harmaata puurtamista. Se on selviytymistä töistä, opinnoista, arjen askareista ja velvoitteista. Stressiä työtehtävistä, tenteistä, pyykkivuorista ja kokouksista. Kaasu pohjassa kaahaamista lasten harrastuksiin ja sieltä kuntosalille, ehkä juoksumatolle tuijottamaan seinää tunniksi. Tai sen miettimistä, saanko tehtyä kotityöt tai käytyä kaupassa. Kaikenikäisillä on kiire suorittaa ja suoriutua. Yhteiskunnan normit kasaavat paineita siitä, mitä kuulemma pitää tehdä ollakseen onnistunut elämässään.

 

Arjen suorittamisesta ja suorituspaineista muodostuu helposti väsyttävä ja puuduttava rutiini, jonka keskellä odotamme jotakin vastaan tulevaa pysäkkiä, jolloin taas voisimme nauttia elämästä. Sitä hetkeä, jolloin ehdimme tavata ystäviämme, kokata kunnon aterian, istua iltaa perheen kera ja pelata vaikka Afrikan tähteä lasten kanssa. Saatamme odottaa lomaa, jolloin jaksamme sunnuntaina herätä niin aikaisin, että menisimme vaikka messuun, luontopolulle tai katsomaan merta. Sitten kuitenkin täytämme vapaahetkemme helposti niin valtavilla odotuksilla ja aikatauluilla, ettemme muista silloinkaan levätä tai oikeastaan edes nauttia siitä, mitä teemme.

 

Markuksen evankeliumin luvussa 13 kehotetaan valvomaan. Siellä kehotetaan olemaan hereillä ja odottamaan Herran saapumista. Samalla tavalla kehotan meitä ihmisiä olemaan hereillä arjessa. Elämä on tässä ja nyt, Tämä on se päivä, jonka Herra on tehnyt; riemuitkaamme ja iloitkaamme siitä (Psalmi 118).

 

Pysähdy paikallesi. Sytytä kynttilä. Mene ulos kävelemään. Hiljenny. Ota lapsesi syliin. Naura. Paista lettuja. Hyppää vesilätäkköön. Vedä keuhkosi täyteen ilmaa ja puhalla ulos. Juo lämmintä kaakaota sohvalla peiton alla. Katsele ympärillesi. Näet ehkä kotisi, läheisesi, ystäväsi, perheesi, luonnon, sisustuksesi, käsityösi, hyvin tehdyn työn tai jonkin asian, jonka eteen näit paljon vaivaa.

 

Maailma on ihmeellinen, elämä on lahja. Siitä voi ja siitä pitää nauttia joka hetki, silloinkin, kun matkaa arjessaan kohti seuraavaa kotiaskaretta. Odotamme Herraamme tulevaksi, ja odotamme Häntä tulevaksi maailmassa, joka on täynnä uskomattoman paljon hyvää ja kaunista, jonka valitettavan helpolla peitämme ihan itse arjen harmaaseen suorittamisen utuun. Kannattaa olla valppaana ympäröivälle maailmalle. Silloin saattaa huomata, että onkin oikeastaan melko hyvä olla tässä ja nyt.

Selina Koskela, diakoni