Uutislistaukseen

Hartaus: Mitä minä laittaisin joulupakettiin?

16.12.2021 08.30

Useimmilla meistä jouluvalmisteluihin kuuluu siivouksen, koristelujen, leipomisen ja ruoanlaiton lisäksi joululahjojen hankkiminen. Mietimme päämme puhki, mitä antaisimme lahjaksi vanhemmillemme, puolisollemme, lapsillemme, ystävillemme, naapurillemme, työtovereillemme, sukulaisillemme, sisaruksillemme ja niin edelleen. Murehdimme sitä, että emme keksi hyviä lahjaideoita. Suremme sitä, että ei ole varaa hankkia tietynlaisia tai toivottuja lahjoja. Lahjalistamme voi olla niin pitkä, että varamme eivät riitä jokaisen lahjan hankkimiseen. Tilanne elämässä voi olla sellainen, että yhdenkin paketin hankkiminen on juuri nyt mahdotonta.

Yhteiskunnassa on kaikkien yllä nyt jo pari vuotta ollut peikko nimeltä korona. Rajoitukset ovat taas ennen joulua kiristyneet ja ihmisen ikävä toista ihmistä kohtaan on valtava. Moni kokee syvää yksinäisyyttä ja hieman eristäytyykin kotiinsa tarttuvan sairauden pelossa. Naapuriakaan ei välttämättä edes tunnista kasvomaskin takaa kaupassa kohdatessa. Kaikilla meillä ei ole ketään, jolle jutella ja jonka kohdata. Yksinäisyys vaivaa montaa sellaistakin ihmistä, joka normaalissa tilanteessa olisi liikkeellä ja kohtaisi ihmisiä ja läheisiään.

Jumala on antanut meille ihmisille lahjaksi rakkautensa. Jouluakin me vietämme vapahtajan syntymäjuhlan muistoksi. Muistamme ja juhlimme sitä, kuinka valtavaa armoa ja rakkautta Jumala on meitä ihmisiä kohtaan tuntenut. Niin suurta, että lähetti meille poikansa Jeesuksen. Jokaisella kristityllä on sydämessään valtava voimavara; Jumalalta saatu rakkaus. Meidät kristityt on ennen kaikkea kutsuttu toistemme lähimmäisiksi. Meidät on kutsuttu rakastamaan muita, kun Jumala on ensin rakastanut meitä. Tärkeintä joulussa ei ole saada tai antaa kalliita paketteja. Tärkeintä on viedä rakkautta eteenpäin.

Viedään tänä jouluna eteenpäin erilaisia lahjoja. Soitetaan tutuillemme, käydään kylässä. Istutaan vieressä, kuunnellaan, katsotaan silmiin. Puhutaan kaupassa toisille ihmisille. Tervehditään, hymyillään maskin takanakin. Leikitään kotona lasten kanssa. Laitetaan älylaitteet kiinni ja kohdataan läheisemme, ollaan läsnä. Annetaan kaikki se välittäminen ja arvo lähimmäiselle, minkä mitenkään pystymme. Tunne siitä, että on tärkeä, pidetty ja rakastettu, on valtavin joululahja ikinä, eikä sitä korvaa minkäänlainen joulupaketti.

Selina Koskela
diakoni